Lees hieronder meer over de visie van de ontwikkelacademie

De visie van De OntwikkelAcademie wordt samengevat in onderstaand ‘Ontwikkelmodel’ . Ons doel is om mensen en organisaties te laten bloeien en hun bezieling te laten vinden. Wij geloven dat bezieling bestaat uit verbondenheid, zingeving, persoonlijke kracht en eigenwaarde. 

Het Ontwikkelmodel vormt de basis van onze coaching, trainingen en intervisie. Op deze pagina vind je de basisinformatie over het model. Ben jij benieuwd wat het Ontwikkelmodel voor jou persoonlijk kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Eigenwaarde

Eigenwaarde is de basis van leven met bezieling en bestaat uit twee aspecten: van jezelf houden en zelfkennis. Het houdt in dat je jezelf waardevol vindt, dat je accepteert wie je ten diepste bent en dat je compassie met jezelf hebt. Natuurlijk mag je ontwikkelen en heb je groeipunten, maar je startpunt is dat je goed bent zoals je bent. Het houdt ook in dat je weet wie je bent, wat je waarden zijn en waar je energie van krijgt. Je bent authentiek: je leeft naar je eigenwaarde en de waarden die jij belangrijk vindt.

Zelfkennis

Je weet wie je bent: je weet wat je waarden zijn, wat je belangrijk vindt en wat je energie en voldoening geeft. Je kiest er bewust voor om daarnaar te leven enom jezelf tot bloei te laten komen. Je blijft reflecteren op je persoonlijkheid, de manier waarop jij geworden bent wie je nu bent en de ontwikkeling waar je je nu in bevindt.

Houden van jezelf

Hoger doel

Je weet waarvoor je leeft, waarvoor je wil gaan in dit leven; je hebt een missie en een toekomstvisie. Je merkt bij jezelf waar je voldoening uit haalt en waar je voor wilt gaan. Je weet waarom je hier bent en waarom je de dingen doet die je doet. Je beseft dat je onderdeel bent van een groter geheel en dat je daar iets aan bij kan dragen. Wat is nodig in de maatschappij en deze wereld en welke rol speel jij daarin?

Gevoelsbewustzijn

Je neemt de tijd om op zoek te gaan naar je intuïtie en de betekenis die jij geeft aan het leven. Je onderzoekt wat jou voldoening geeft en waar je hart sneller van gaat kloppen. Je reflecteert regelmatig op de manier waarop je nu in het leven staat en waar je je dagen mee vult. Je onderneemt stappen als je merkt dat je meer geleefd wordt dan dat je het leven leidt dat je voldoening en energie geeft. 

Zingeving

Waarom doe je de dingen die je doet? Neem je de tijd om na te denken over de richting die jij met je leven op gaat? Een bezield leven is een leven waarin je bewuste keuzes maakt; een leven waarin je weet wat het hogere doel is dat jou voldoening en betekenis geeft en hoe jouw leven past in de wereld om je heen.

Persoonlijke kracht

Je persoonlijke kracht is de drive die er voor zorgt dat je daadwerkelijk de stap neemt om het leven te leiden waarvoor je gemaakt bent. Het bestaat uit de kwaliteiten die je hebt en het persoonlijk leiderschap dat je toont.

Kwaliteiten

Je hebt relevante kennis, talenten en vaardigheden in huis en je hebt voor ogen op welke gebieden je jezelf wilt bijscholen of blijven ontwikkelen.

Zo heb je algemene kennis, kennis van hoe de maatschappij in elkaar zit of bijvoorbeeld kennis over (verander)management, time management en relevante programma’s, die je als basis gebruikt om je verder te ontwikkelen.

Persoonlijk leiderschap

Je kunt de kracht in jezelf aanboren om stappen te zetten op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling, je loopbaan en de overige doelen die je in je leven wil bereiken. Je kunt jezelf overwinnen, zaken uit het verleden loslaten. Je kunt uit je comfortzone stappen, moedig zijn en patronen doorbreken. Je durft dingen anders te doen dan dat je altijd al hebt gedaan en te oefenen met nieuw gedrag. Kortom: je durft leiderschap te nemen in je eigen leven.

Sociale vaardigheden

Je begrijpt hoe mensen in elkaar zitten en hoe je invloed op anderen kunt uitoefenen. Je weet hoe je mensen in beweging kunt krijgen, hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen je mogen en op welke manier ze zich nog meer voor jou(w case) willen inzetten.

Invloed en leiderschap staan echter nooit los van de verbondenheid met en liefde voor de ander en de wereld om je heen. Invloed en leiderschap zonder liefhebben is manipulatie. Leiderschap vanuit liefde voor de ander gaat nooit ten koste van de ander.

Houden van 'de ander'

Je kijkt vanuit je hart naar de mensen en de wereld om je heen. Je denkt na over de dingen die je doet, over de manier waarop je er voor de mensen om je heen kunt zijn en hoe je de wereld tot een betere plek kunt maken.

Een bezield leven is niet een leven dat alleen maar draait om jou (of alleen om de ander); het is een leven waarin je jezelf èn de ander liefhebt, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid, liefde en vervulling. 

Verbondenheid

Je kijkt vanuit je hart naar de mensen en de wereld om je heen. Je denkt na over de dingen die je doet, over de manier waarop je er voor de mensen om je heen kunt zijn en hoe je de wereld tot een betere plek kunt maken.

Een bezield leven is niet een leven dat alleen maar draait om jou (of alleen om de ander); het is een leven waarin je jezelf èn de ander liefhebt, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid, liefde en vervulling. 

Hieronder nog een keer het totale Ontwikkelmodel: