OntwikkelAcademie

OntwikkelAcademie

Oefening ‘Wat wil ik niet?’

Eén van de aspecten van het loopbaanmodel van De OntwikkelAcademie is ‘wat wil ik?’. In het filmpje hieronder vind je uitleg over een oefening genaamd ‘wat wil ik niet’ waardoor je meer te weten kunt komen over wat je wilt door juist te ontdekken wat je niet wilt. Onderstaand werkblad kun je daarvoor gebruiken.

Werkblad Oefening wat wil ik niet

Voor andere gratis oefeningen:

De tekst hieronder vind je ook op het werkblad:

Een goede oefening in het kader van ‘wat wil ik’ is om juist naar het tegenovergestelde te kijken. Wat wil ik niet. Het gebeurt vaak genoeg dat mensen uiteindelijk bijvoorbeeld kiezen voor iets dat ze kennen in plaats van voor hetgeen ze echt willen. Of dat ze kiezen voor status in plaats van wat hun hart hen ingeeft. Of dat ze het werk gaan doen wat hun ouders ook doen omdat dat hetgeen is dat ze kennen. En dat terwijl ze diep vanbinnen weten dat ze dat eigenlijk helemaal niet willen.

Voorbeelden van ‘wat wil ik niet’ aspecten zijn: ‘een autoritaire baas’; ‘een baan waar ik bijna altijd achter mijn computer zit’; ‘een baan bij een bank’ etc. etc.

Schrijf voor jezelf nu 5 van zulke zaken op die je niet wilt in je toekomstige baan

1.
2.
3.
4.
5.

Vaak zeggen deze zaken ook iets over wat je wél wilt in je toekomstige baan. Probeer van alle 5 de punten iets te bedenken wat het zegt over wat je wél wilt (bv. ik wil niet ver moeten reizen, wat je wel wilt is dat het maximaal een half uur reisafstand is)

1.
2.
3.
4.
5.