OntwikkelAcademie

OntwikkelAcademie

Het OntwikkelModel - Verbondenheid

We geloven dat we gemaakt zijn om in verbondenheid met elkaar te leven en om met elkaar de wereld tot een mooiere plek te maken. De kern van een bezield leven bestaat dus niet alleen uit houden van jezelf; ook het houden van de mensen en de wereld om je heen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Verbondenheid gaat zowel om het houden van ‘de ander’ als om het begrijpen hoe mensen in elkaar zitten en hoe je ze in beweging kunt krijgen.  

'De ander' begrijpen

Je begrijpt hoe mensen in elkaar zitten en hoe je invloed op anderen kan uitoefenen: je weet hoe je mensen in beweging kunt krijgen, hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen je mogen en op welke manier ze zich nog meer voor jou(w case) willen inzetten.

Invloed en leiderschap staan echter nooit los van de verbondenheid met en liefde voor de ander en de wereld om je heen. Invloed en leiderschap zonder liefhebben is manipulatie. Leiderschap vanuit liefde voor de ander gaat nooit ten koste van de ander.

Houden van 'de ander'

Je kijkt vanuit je hart naar de mensen en de wereld om je heen. Je denkt na over de dingen die je doet, over de manier waarop je er voor de mensen om je heen kunt zijn en hoe je de wereld tot een betere plek kunt maken.

Een bezield leven is niet een leven dat alleen maar draait om jou (of alleen om de ander); het is een leven waarin je jezelf èn de ander liefhebt, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid, liefde en vervulling. 

 

Aan de slag!

- Ga je best doen om de naam te onthouden van de mensen die je ontmoet

- Leestips:

   > Accidental Diminishers uit het boek Multipliers - Liz Wiseman

   > How to make friends and influence people - Dale Carnegie

 

 

Aan de slag!

- Leestip: Holy Discontent - Bill Hybels (ontdek je passie; datgene waar je dus van houdt)

- Doe praktisch iets voor de ander en ontdek wat jij leuk vindt om te doen. Meld je bijvoorbeeld aan bij Stichting Present

- Word maatje voor iemand die wekelijks of tweewekelijks wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Dat kan op heel veel manieren: samen koffie drinken, wandelen of hardlopen, voorlezen, boekhouden, taallessen, theater en nog veel meer. 

- Bedenk een doel dat je heel goed vindt en geef een bedrag dat je echt pijn doet.

- Voel jij je verbonden met je familie, je vrienden? Deel jij ècht hoe het met je gaat en hoe je je voelt? Of denk je altijd maar alles alleen te moeten en te kunnen doen? Kijktip: Het pleidooi van pyschiater Dirk de Wachter over het delen van het menselijke tekort en de uitdagingen van het leven, wat leidt tot meer verbondenheid en de liefdevolheid. (via Brainwash Festival)

OntwikkelNieuws

Ontvang iedere maand nieuwe artikelen, evenementen en updates in je inbox

Artikelen over Verbondenheid

Al onze kennis over dit onderwerp hebben we verzameld in een bibliotheek!

Oefening ‘Netwerken’

Eén van de aspecten van het loopbaanmodel van De OntwikkelAcademie is 'Zichtbaar zijn'. In het filmpje hieronder vind je uitleg…
Lees meer

Oefening ‘Nationale Beroepengids’

Op de website Nationale Beroepengids staan alle beroepen die er in Nederland te vinden zijn. Ga hier eens op grasduinen…
Lees meer

Waarom Netwerken belangrijk is

Maar 20% van de mensen vindt hun baan via een vacature. Bolles heeft een model ontwikkeld waarin hij ook heel…
Lees meer