OntwikkelAcademie

OntwikkelAcademie

Het OntwikkelModel - Eigenwaarde

Eigenwaarde is de basis van leven met bezieling en bestaat uit twee aspecten: van jezelf houden en jezelf begrijpen. Het houdt in dat je jezelf waardevol vindt, dat je accepteert wie je ten diepste bent en dat je compassie met jezelf hebt. Natuurlijk mag je ontwikkelen en heb je groeipunten, maar je startpunt is dat je goed bent zoals je bent. Het houdt ook in dat je weet wie je bent, wat je waarden zijn en waar je energie van krijgt. Je bent authentiek: je leeft naar je eigenwaarde en de waarden die jij belangrijk vindt.

Jezelf begrijpen

Je weet wie je bent: je weet wat je waarden zijn, wat je belangrijk vindt en wat je energie en voldoening geeft. Je kiest er bewust voor om daarnaar te leven en om jezelf tot bloei te laten komen. Je blijft reflecteren op je persoonlijkheid, de manier waarop jij geworden bent wie je nu bent en de ontwikkeling waar je je nu in bevindt.

 

 

Houden van jezelf

Je houdt van jezelf. Dat betekent dat je vanuit je hart op een positieve manier naar jezelf kijkt. Dat je weet dat je goed genoeg bent, dat je jezelf accepteert. Brené Brown spreekt over je innerlijke kind en je innerlijke criticus.

Houden van jezelf betekent dat je het kind in jezelf de ruimte mag geven en dat je weet hoe je met je innerlijke criticus om kan gaan. Dat je vanuit daar de veiligheid creërt om te leven en tot bloei te komen. Van jezelf houden betekent ook goed voor jezelf zorgen, omdat je het nou eenmaal waard bent.  

 

Aan de slag!

 

- Oefening 'Schrijven, schrijven, schrijven.'

Benieuwd wat jou energie geeft en waar je enthousiast van wordt? We hebben een aantal schrijfopdrachten voor je op een rijtje gezet om te ontdekken wat je energie geeft. Schrijf je mee?

Aan de slag!

 

Hier een aantal leestips:

   > De moed van imperfectie - Brené Brown
 > De kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown
> Self-compassion - Kristin Neff

 

En een aantal kijktips:

   > TED-talk Listening to shame - Brené Brown 
   > TED-talk The power of vulnerability - Brené Brown

OntwikkelNieuws

Ontvang iedere maand nieuwe artikelen, evenementen en updates in je inbox

Artikelen over Eigenwaarde

Al onze kennis over dit onderwerp hebben wij verzameld in onze Bibliotheek.

Vragenlijst Zelfcompassie

Psychologie Magazine heeft in samenwerking met professor Roos Vonk en gebaseerd op onderzoek van Kristin Neff een vragenlijst ontwikkeld rondom…
Lees meer

TED film Zelfcompassie Kristin Neff

Eén van de aspecten van het loopbaanmodel van De OntwikkelAcademie is 'zelfcompassie?'. Dé specialist op het vlak van zelfcompassie is…
Lees meer

Oefening ’16 persoonlijkheden’

Eén van de methodes die vaak gebruikt wordt in loopbaanoefeningen zijn persoonlijkheidstesten. Enerzijds moet je die altijd met een korreltje…
Lees meer