De OntwikkelAcademie

Het verschil tussen stress, overspannenheid en een burnout

Stress is eigenlijk heel gezond. Stress hoort namelijk bij het leven. Je hebt het nodig om te kunnen presteren. Een beetje adrenaline is heel fijn omdat je dan los komt. Maar als dat te langdurig aanwezig is en op een te hoog niveau, waarbij je niet meer afwisseling hebt met ontspannen activiteiten, dan kan het zijn dat je spanningsklachten gaat krijgen. Dit noemen we ongezonde stress.

Die spanningsklachten kunnen zijn: prikkelgevoeligheid, slechte concentratie, moeheid, slecht slapen, gevoel van controleverlies of machteloos zijn en het niet meer kunnen functioneren op werk of privé situaties. Als deze klachten aanhouden spreken we van overspannenheid.

Als je overspannen bent is het goed om goed te kijken naar de oorzaak daarvan. Overspannenheid is namelijk omkeerbaar. Dat betekent dat je snel weer kunt herstellen als je weet waar het vandaan komt en hiermee aan de slag gaat.
Doe je dit niet en de spanningsklachten houden voortdurend aan, dan kun je in een burnout terecht komen. Hierbij is de herstelperiode veel langer dan bij overspannenheid.

Als je last hebt van ongezonde stress klachten: aarzel dan niet langer en ga er mee aan de slag! Praat erover met je manager of collega of neem contact op met de Ontwikkelacademie voor een vrijblijvend gesprek! We doen namelijk niet alleen aan loopbaancoaching maar zijn ook gespecialiseerd in stress behandeling. We willen je graag helpen en ondersteunen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.