De OntwikkelAcademie

De mismatch op de arbeidsmarkt houdt aan

Er lijkt een einde te komen aan de ‘krapte’ op de arbeidsmarkt. Dit komt omdat er tijdens de coronapandemie heel wat banen voor (on)bepaalde tijd verloren zijn gegaan. Dat wil echter niet zeggen dat alle vacatures die openstaan direct vervult worden. De mismatch op de arbeidsmarkt houdt namelijk aan.

Voor ongeveer 11 procent van openstaande vacatures is het moeilijk om geschikt personeel te vinden, aldus economen van ABN Ambro. Dit komt allereerst omdat werkzoekenden vooral binnen hun eigen beroepsvoorkeur solliciteren. Ten tweede zijn velen niet bereid om ver te reizen voor hun baan. Logisch; een chefkok is geen potentiële match voor een vacature als verpleger en iemand uit Rotterdam zal minder snel aan de slag gaan in Groningen.

Deze kennis kan je gebruiken in je eigen loopbaanzoektocht. Flexibiliteit is nu en in de toekomst noodzakelijk. Dit geldt voor wergevers maar ook werknemer. Beperk jezelf bijvoorbeeld niet door alleen te solliciteren binnen je eigen vertrouwde beroepssector of omgeving als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Durf risico’s te nemen en stap uit de comfortzone!

Bron: https://insights.abnamro.nl/2020/06/mismatch-arbeidsmarkt-blijft-ondanks-corona-aanwezig/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.